familiesirkus.no

  • BUY THE BOOK!

    Click on the image to buy the book

Help me to do it alone.

27. juni, 2010 · 1 kommentar · Barn, Familieliv, Familieskolen, Inspirasjon, Uncategorized

Vi er begge to Montessoripedagoger med mange års erfaring fra skolen. Som småbarnsforeldre opplever vi nå hvordan Maria Montessoris pedagogikk  får en helt ny mening for oss.

Maria Montessori la vekt på barnets unike evne til å utvikle selvstendighet tidlig. ”Help me to do it alone” er barnets indre motivasjon til selvstendighet. Våre to tvillingjenter nærmer seg 2 år. De siste ukene har vi sett mer og mer hvordan de helt naturlig streber etter å klare ulike ting alene. De begynner å prøve å ta på bukse og jakke selv., de vil helle vann i glasset, de vil vanne blomster. De vil mer og mer gjøre det de ser vi voksne gjør.

Den voksnes viktigste oppgave når barnet prøver å klare ting selv er å være tilstede og tilby hjelp. Det er lett for oss å ta helt over i stedet. Det tar lenger tid når barnet vil kle på seg selv, men det skal læres. veldig kjekt og gjør ventetiden før middagen er ferdig kjekk for både store og små.

Trassalder kalles det på godt norsk, når barn kommer i den alderen der de vil gjøre ting selv og blir frustrerte og sinte når vi voksne griper inn og overkjører dem.  Kanskje det faktisk er vi voksne som kommer i trassalderen og ikke vil at barna våre skal bli selvstendige så tidlig?

Vi gleder oss over øyeblikkene der jentene utforsker omgivelsene og prøver ut sine egne evner til å klare ting selv. La barna ta del i familielivets hverdagsgjøremål på sine premisser. En 2-åring kan hjelpe til å dekke bordet om du lar hun få lov- det er faktisk veldig kjekt og det gjør ventetiden før middag mye kjekkere både for store og små.

Her kan du lese mer om Montessoripedagogikken og hva som er viktig for barnet i de ulike fasene av utviklingen.

Jesper Juul en dansk familieterapaut mener at » Trassalder finnes ikke, det er kun en konstruksjon som sitter mellom ørene på de voksne, sier Juul. – Det som skjer er at barna begynner å bli litt selvstendige. De sier: jeg vil, jeg kan.»

La barnet på en morsom måte få lære hvordan vi gjør ting slik at de kan klare det selv. Våre jenter kan sitte lenge med en liten mugge vann og en kopp. Vi har vist de hvordan de heller vannet fra muggen over i koppen. Deretter heller de vannet tilbake i muggen og heller det i koppen igjen. Dette gjør de om og om igjen. Repetisjon er barnets måte å lære en ferdighet på.

God sommer, vi kommer ikke tilbake til bloggen først i september. Ha det gøy med barna så lenge.

Ragnhild & Per Olav

The child’s need of independence show up in early years. Our twins- almost 2-years are showing daily how they want to achieve things on their own.

Maria Montessori said that ”help me to do it alone” was the child’s way of trying to become independent.

The adult should try to help the child become independent by helping them learn everyday living skills.

We have a lot of fun letting our girls help set the table, watering plants, broom the floor etc. Show the child how to do things and let them grow in independence.

Ragnhild

Stikkord:

En kommentar så langt ↓

Legg igjen en kommentar